70% procent populaire sociale netwerken in handen van 2 bedrijven

De grootste sociale netwerken

Lijstjes zijn altijd tof, naast dat ze grappig kunnen geven ze je vaak ook inzicht of uitleg. Op Statista kwamen we een leuke grafiek tegen met daarin de meest gebruikte sociale netwerken ter wereld.

Million user club

De grafiek staat onderaan deze pagina en wanneer je hem doorloopt kom je het volgende tegen.
Op 1 staat natuurlijk Facebook die op de datum  van meting bij op 2 miljard actieve gebruikers per maand stond. Voor ons zeker niet verrassend is dat WhatsApp op de tweede plaats staat met 1.2 miljard gebruikers die actief zijn per maand.

Wanneer we verder het lijstje afgaan zien we meer bekenden staan. Wie heeft er lang geleden toen de BlackBerry zo populair was niet gebruik genaakt van BBM. Vanwege een veel te late transitie naar Android telt deze sociale messaging applicatie nu maar 100 miljoen gebruikers per maand wereldwijd.

Facebook is baas, Tencent volgt

Wat opvalt is dat Facebook heel goed heeft ingekocht de afgelopen jaren. Van de eerste 10 zijn er maar liefst 4 eigendom van Zuckerberg en zijn vriendjes.

Maar vlak ook Tencent niet uit. Deze Chinese onderneming is eigenaar van onder andere WeChat, QQ en Qzone, drie netwerken die bij de eerste 10 staan.
Dat wil dus zeggen dat 7 van de 10 grootste netwerken van maar twee verschillende eigenaren zijn. Heb je daar al eens over nagedacht ?

 

Find more statistics at Statista

Groei 

Wanneer we de bovenstaande grafiek vergelijken met die van 2014, en dat is minder dan 3 jaar geleden, kunnen we zien hoe hard sommige  netwerken zijn gegroeid.

WeChat en WhatsApp laten allebei een verdubbeling zien van het aantal gebruikers. Instagram is helemaal de morele winnaar, want naast de grote groei is het ook nog eens het meest invloedrijke kanaal van allemaal geworden.

Waar is Google?

Google heeft met alleen YouTube als sociaal netwerk ( en is het dat wel) een plekje in de top regionen van deze lijst. Op Social laat Google het echt liggen, want in 2014 stond Google+ nog in de lijst maar die zien we nu ook niet meer terug.

Tijd voor een boost van Allo!

 

Leave a Reply