Fidget Spinner, wat is het en waarom is het zo populair?

fidget spinner

Trends zijn vaak onbegrijpelijk, waarom wil je spelen met smurfensnot en wat is het nut van een Flippo. Sinds kort hebben we een nieuwe rage en dat is de Fidget Spinner. Een “ding” dat je al voor 7,95 kunt kopen en op het eerste gezicht totaal nutteloos lijkt. Maar waarom is het dan een rage ?

Wat is een Fidget Spinner?

Volgens Wikipedia is de Fidget Spinner een stukje speelgoed dat je helpt om je stress te verminderen. Vergelijk het met een stressbal waar je in kunt knijpen. Je geeft je handen wat te doen waarmee je wat ( negatieve) energie kunt laten wegvloeien.

Daarnaast zou het mensen met ADHD en Autisme wat rust kunnen geven omdat ze iets te doen hebben met hun handen. Dat is (nog) niet helemaal bewezen maar je kunt wel al stukken vinden op het internet waarin beschreven word dat het voor een aantal mensen wel werkt.

Het is eigenlijk pas sinds twee maanden een trend, maar deze Fidget Spinner is al in de jaren negentig verzonnen, dus nieuw is het niet. In december 2016 verscheen er een blog op Forbes waar de Fidget Spinner werd besproken. Vanaf eind maart zien we video’s opduiken waarin er tips and tricks worden gegeven voor het gebruik van deze gadget.

Hoe ziet een Fidget Spinner eruit

Er zijn verschillende uitvoeringen voor dit speeltje maar de uitvoering die je het vaakst voorbij ziet komen is diegene met drie bladen.

In deze drie bladen en in het midden zitten kogellagers. De kogellagers in de bladen zorgen voor de balans en de kogellager in het midden zorgt voor de soepele rotatie. 
Er zijn geen regels maar doorgaans houdt je de fidget spinner vast tussen de duim en de middelvinger. Met de wijsvinger geef je hem een zet alsof je iets wegschiet ( je weet wel dat bulletje uit je neus).

Zo houdt je een fidgetspinner vast.

Door deze ‘zet’ gaat de spinner draaien, of spinnen, en de sport is natuurlijk omdat ze lang mogeljk vol te houden. Het stress-verlossende is dat het een actie is die je zonder te kijken en bij na te denken kunt doen. 

Maar het is natuurlijk veel leuker om er ook truukjes mee te doen. Je kunt hem bijvoorbeeld op je neus laten roteren, of van de ene hand na de andere gooien.

Waarom is de Fidget Spinner zo populair 

Heel snel is dit kleine stukje speelgoed een van de meest verkochte items geworden op Amazon. Vooral bij kinderen is dit ontzettend populair, en dat is best wel opmerkelijk. 

Meer dan ooit hebben kids de beschikking over fancy-pancy digitale geautomatiseerde prullaria zoals sprekende poppen, mp3 spelers en vooral spelcomputers. Maar toch is DE trend een stukje plastic of metaal dat gebruik maakt van een stukje coole natuurkunde (middelpuntvliedende kracht) van een paar euro.

Eigenlijk is het niets anders dan de JoJo en knikkertrend die elke paar jaar weer opduikt. Omdat het speeltje zo “dom” is komt het aan op de creativiteit van de gebruiker en dat geeft weer competitie en een element van coolheid.

Daarbij komt dat het gevoel van de spinnende Fidget Spinner en de krachten die daarbij vrij komen ook weer best fijn zijn. Die zelfde sensatie voel(de) je ook bij de Jo Jo, de sensatie van de snelheid en de rotatie.

Moeten ze verbannen worden uit de klas?

Her en der lees je al berichten omdat leerkrachten ze willen verbieden uit de klas. Ze zouden teveel afleiden van hetgeen er voor de klas gepresenteerd word. Ik denk dat het niet zoveel uit maakt, heb je geen Fidget Spinner dan heb je wel een pen om  mee te spelen. 

Misschien zou het wel een idee zijn om de Fidget Spinner in de les te gebruiken. Ik denk dat de leraar Natuurkunde dankbaar gebruik kan maken van dit speelgoed om zijn lesstof een stuk populairder te maken.

Leave a Reply