Hatsune Miku: Hard gaan op een digitaal popsterretje

Je idool live zien optreden is in veel gevallen al heel erg zeldzaam. Het is ook maar een mens, en hij/zij kan niet overal zijn. Maar wat wanneer je idool niet echt bestaat?, als mens van vlees en bloed dan..

Hatsune Miku

Hatsune Miku komt uit Japan en is een virtueel verzonnen persoon. De stem van deze ‘humanoid persona’ komt uit een synthesizer applicatie en dat is te horen ook. Ze verscheen in een game waarin de speler door toetsaanslagen de karakters moest laten zingen, in Japan een regelrechte hit. Maar ze is en was nog steeds een karakter uit een computer.

hatsune miku live

Maar dat wil niks over haar populariteit zeggen, want die is echt enorm! In Japan zijn miljoenen mensen fan van deze digitale zangeres met mintgroen haar. En wanneer je populair bent moet je optreden, en dat kan een probleem zijn wanneer je niet echt bestaat.

Optreden

Maar wanneer je een digitale ster bent uit Japan, een land waar technologie alles oplost, dan is optreden geen probleem. Hatsune Miku trekt uitverkochte zalen  waar ze als 3D-projectie op het podium staat en het publiek een aantal van haar honderden liedjes ten gehore brengt.

Het massal opgekomen publiek zwaait met glowsticks en zingt veel mee. Niet alles want sommige stuken zijn niet bij te houden voor een ‘echt’ mens.

Zoals je ziet is een concert van dit figuur een regelrecht orgasme van licht en geluid. Maar dat maakt het publiek helemaal niks uit, want die vinden het fantastisch.

Leave a Reply