Microsoft lanceert Surface Laptop en Windows 10 S voor onderwijs

Google heeft met zijn Chromebooks in zeer korte tijd bewezen dat eenvoud hetgeen is wat het onderwijs nodig heeft. Met 58% van de markt heeft de Chromebook in de US het gelijk aan zijn kant en zien andere tech- giganten dat ze deze strategie moeten volgen.
Het eerste schaap over de dam is Microsoft.

Microsoft Surface Laptop

Het komt vrijwel nooit voor dat Microsoft een eigen product lanceert maar met de Surface tablet hebben ze een redelijk succesnummer in huis. De overstap van tablet naar laptop is niet zo groot en deze stap hebben ze nu dan dus toch genomen.

De Microsoft Surface Laptop is een 13,5 inch laptop die in verschillende uitvoeringen te koop zal zijn. Zo kun je kiezen uit een Intel Core i5- of Core i7-processor en is er ook nog een keuze uit verschillende soorten opslag en werkgeheugen.

Het beeldscherm is touch dus je kunt hem ook zonder het toetsenbord bedienen en, eerlijk is eerlijk, hij ziet er heel mooi uit. Ook kun je de pen ( van de Surface tablet) en de dial (van de Microsoft Surface Studio) gebruiken.

Windows 10 S

De echte overeenkomst met Google Chrome zit hem in de software. Onderwijsinstellingen hebben een systeem nodig dat eenvoudig en snel is op te zetten en veilig is. Daarmee kun je ervoor zorgen dat de de overheadkosten van de IT niet te hoog worden. Windows 10 S beloofd een eenvoudige set-up die met een USB-stick binnen 30 seconden uitgevoerd zou kunnen worden. 

Windows 10 S heeft een veilige omgeveing

Daarnaast kunnen de gebruiken van Windows 10 S alleen applicaties uit de Windows Store halen. De standaardbrowser is Microsoft Edge en deze kun je niet verwisselen naar Chrome of Firefox. Ook zullen er geen Google Applicaties beschikbaar zijn in de Windows Store.
Mocht je willen updaten naar Windows 10 Pro, dan kan dat en dat gaat gewoon via de Windows Store. Teruggaan kan niet.

De prijs is het bewijs

Tot zover klinkt het allemaal best goed, maar dan de prijs. Volgens de Nederlandse pagina zal het instapmodel van de Surface laptop bijna 1200 euro gaan kosten, en dat is een flinke klap met geld. Wat dat betreft maakt de Surface Laptop geen onderscheidt met de Chromebook maar prijst het zichzelf juist uit de markt. 

Voor 1 Surface laptop koop je gemiddeld 3 Chromebooks en dat zal zwaar wegen in het onderwijs waar geld altijd een issue is. Het zal helemaal zwaar wegen wanneer de ouders van de studenten de laptop moeten aanschaffen.

Conclusie 

De Microsoft Surface Laptop komt het onderwijs maar op 1 gebied tegemoet. Windows 10 S is snel en eenvoudig te installeren en het onderhoud is eenvoudig. Maar wat betreft prijs zitten ze helemaal verkeerd, men gaat schijnbaar voorbij aan het feit dat in het onderwijs ook de investeringen zwaar wegen.

Microsoft hoopt dat de scholen en andere onderwijsinstellingen die al zwaar op Microsoft leunen het systeem trouw blijven en voor de Microsoft Surface Laptop zullen kiezen.

Leave a Reply