Waarom kreeg Facebook een grote boete van de EU?

Je hebt het vast wel gelezen. De EU heeft een grote boete gegeven aan Facebook. Deze boeven uit Amerika moeten nu 110 miljoen euro betalen aan de Europese Commissie . Maar waarom heeft Facebook deze boet gekregen?

Liegen

Deze boete hangt samen met de inlijving van WhatsApp door Facebook. Begin 2014 kocht Facebook de messengerapplicatie WhatsApp voor 19 miljard dollar. Toen vonden we dat veel maar nu vinden we dat een schijntje.

Misschien dat je het nog wel weet maar toen de overname bekend werd schreeuwde iedereen moord en brand. Het was een schande en binnen 24 uur had ik destijds 30 x zoveel Telegram-vrienden dan de dag voor de overname van WhatsApp.

We dachten allemaal dat Facebook WhatsApp zou gaan gebruiken om ons kapot te spammen met reclame doordat ze alles van ons zouden weten.

EU

Dat was ook de zorg van de Europese Commissie die in het kader van de fusieregels de overname van dichtbij moest bekijken. Een keiharde voorwaarde van de EU aan Facebook was dat de WhatsApp gegevens niet direct aan de Facebookgegevens gekoppeld zouden worden. Facebook gaf een duidelijk en keihard “Nee” waarna de fusie doorgang mocht vinden.

Wijziging

Totdat Facebook vorig jaar zijn algemene voorwaarden wijzigde waardoor de koppeling juist weer wel mogelijk werd. Wellicht dacht Zuckerberg dat die stomme Europeanen niet zouden opletten. Maar helaas was dat wel het geval en ging het sociale netwerk ging op de bon voor 110 miljoen euro.

Stop Facebook

Het datadelen tussen Facebook en WhatsApp is dus tijdelijk gestopt, maar men is bijna tot een overeenstemming gekomen waardoor het delen van de gegevens alsnog mogelijk zal worden.

Waarom?

Waarom wil Facebook de data van WhatsApp koppelen? Dat antwoord is logisch en heel eenvoudig, geld.
Facebook leeft, net als Google, van de verkoop van advertenties. Deze advertenties kun je zelf inkopen en aanmaken in het systeem. Omdat Facebook zoveel van zijn gebruikers weet kunnen ze deze advertenties beter afstemmen.

Heb je het vaak over Jeu de Boulen, dan zul je ook vaker een aanbieding krijgen voor nieuwe ballen. Met de informatie van WhatsApp zal deze database alleen maar rijker worden. Zo kunnen meer en betere advertenties verkopen.

Conclusie

Voorlopig zit je nog wel even goed en is je data binnen WhatsApp wel veilig. Doordat de gesprekken gaande zijn zal dat niet al te lang meer duren. Ook geld verdienen doet WhatsApp nog niet, maar het is 100% zeker dat wanneer het geld gaat verdienen dat met data zal worden gedaan. Denk maar eens even na hoeveel jij de afgelopen jaren hebt gedeeld op WhatsApp. Eng he…

Leave a Reply