Wat is vuurwerk en waarom

Van 31 december tot en met 1 januari mogen wij als nederlanders ons weer te buiten gaan aan de traditie van het vuurwerk. Ook dit jaar schieten we meer dan 65 miljoen de lucht in aan pijlen, potten, strijkers en ga zo maar door. Wat is vuur werk en vooral waarom? en moeten we deze traditie ook de nek omdraaien?

Wat is vuurwerk

Vuurwerk is een bouwsel van karton, papier, plastic en soms zelfs metaal. Daar proppen we brandbare en ontplofbare mengsels in. Deze mengsel geven bij het onsteken een mooi effect qua kleur en ook vorm. En dat vinden we mooi.

De Chinezen zijn goed in vuurwerk en dat is logisch want deze gevaarlijke hobby heeft zijn oorsprong in China. Het vuurwerk werd daar gebruikt bij religieuze bijeenkomsten om boze geesten te verdrijven. Deze reden kennen we in Europa ook, maar daar is het meer een slap excuus om de boel in de hens te steken.

Vuurwerk kan overigens ook een functioneel zijn. Denk maar aan de noodvuurpijlen die schepen bij zich hebben om de positie aan te geven wanneer ze in nood zijn. Sommig vuurwerk wordt door het leger ook gebruikt om locaties te verlichten.
Bron: wikipedia

Waarom vuurwerk

We hebben het hierboven al geschreven, de oorspronkelijke reden van vuurwerk was het verdrijven van de boze geesten. Maar aangezien we hier in Nederland niet meer in boze geesten geloven, tenzij het om de belastingdienst, Geert Wilders en Gordon gaat, heeft het afsteken hier een hele andere functie.

De mens(ch) heeft een voorliefde voor alles wat knalt en brand. We zijn gefascineerd door het feit dat wij de ‘macht’ hebben over iets dat bij uitstek zeer gevaarlijk is. Wij beleven geen plezier aan de knal van een rotje maar aan het feit dat wij diegene zijn die die chemische reactie in gang hebben gezet.

vuurwerk goedkoop

Christmaholic schreef een leuk artikel over de “mode” in het vuurwerk, daarin staat onder andere dat hoe ouder we worden des te meer siervuurwerk we kopen.

Discussie

Maar net als andere tradities staat ook de traditie van het vuurwerk onder publiek druk. Er ontstaat steeds meer druk van ‘het publiek’ om het openbaar afsteken van vuurwerk te gaan verbieden.
Maar lief ‘publiek’ waarom dan toch? Het afsteken van vuurwerk is toch mooi volksvermaak?

Tegenstanders van dit spektakel hebben verschillende redenen om tegen te zijn. De minst goeie (vinden we) is de ‘geld reden’, dat we jaarlijks voor vele tientallen miljoenen de lucht in schieten is zonde, nutteloos maar een keuze van de mens zelf.

Maar deze traditie zorgt ook voor veel kosten die niets met het plezier te maken hebben. Jaarlijks zijn er weer genoeg die met een vinger of meerder vingers in het ijs naar het ziekenhuis komen met het verzoek om deze er weer aan te naaien. Daarnaast zijn er ook heel veel die na dit oud en nieuw voorlopig of voor altijd met Carnaval voor Piraat kunnen spelen, want het ooglapje hebben ze al.

Het reparen van deze mensen kost geld en erger nog het veroorzaakt heel veel leed. Natuurlijk zijn de meeste van deze ongelukkige het slachtoffer van eigen brouwsels en experimenten maar er raken ook mensen die niets hiermee van doen hebben gewond.

Conclusie

In dit artikel worden in het kort een aantal voors en tegens betreffende ditn knalfestijn benoemd. Conclusie is eigenlijk dat we allemaal willen dat het vuurwerk afsteken wordt ingeperkt tot alleen oud en nieuw en dat voortijdig afsteken hard moet worden aangepakt.

honden en vuurwerk

Als schrijver van dit artikel heb ik natuurlijk ook een mening. Toen ik een klein jochie was beleefde ik ook ontzetten veel pelzier aan het afsteken van vuurwerk. Maar nu ben ik een hondenbezitter en een daarvan gaat de komende dagen weer door de hel door al dat geknal.
Maar dat is geen reden om het te verbieden, ik weet dat we met oud en nieuw deze traditie hebben en ik kan me daar op voorbereiden. Dan zou ik wel graag willen dat we ons aan de periode houden die we daarvoor hebben afgesproken, dat is toch een kleine moeite??

 

 

 

Leave a Reply