#WillemAlexander 50 : De koning is een koning

Willem-Alexander is 50 geworden en ter gelegenheid van deze mijlpaal gaf hij Wilfried de Jong de gelegenheid tot een 70 minuten durend interview. Een gesprek dat, wanneer we Twitter mogen geloven, de Koning nog steviger in het zadel heeft geholpen wanneer het om zijn populariteit gaat.

 

Emotie

Wilfried de Jong is een Rotterdammer en die houden van duidelijkheid en dat was te merken. Zonder Willem-Alexander in een lastig parket te brengen vroeg hij wel door wanneer het antwoord niet duidelijk was. Dit kwam vooral tot uiting wanneer het ging om het verlies van zijn vader en zijn broer.

Onverwachts was er veel emotie te zien bij Willem-Alexander. En ik verbaasde me over mijn verbazing. Natuurlijk is iemand emotioneel wanneer je eerst je vader verliest, daarna je broer en nog geen jaar later honderden familieleden van de MH-17 slachtoffers moet troosten.

Ik vind het knap dat hij de emotie tot een stel vochtige ogen kon beperken. Zelf had ik het er veel moeilijker mee, wat een rollercoaster moet dat zijn geweest.

Claus

Oprecht was het verhaal over zijn vader die tot aan zijn dood de verantwoording voor de daden van de Nazi’s heeft gevoeld.  Niet omdat hij het had gevoeld maar omdat hij een Duitser was. 
Dan ben je ook nog de man van de Koningin van Nederland, Prins Claus zijn leven was niet altijd makkelijk.

Wilfried

Door zijn directe en ontspannen manier van interviewen hebben we een mooi gesprek gezien waarin de Koning soms net een echt mens was. Wilfried de Jong was de perfecte keuze, niet zo een stijve hark of een interviewer met TEveel respect. Niet bang om door te vragen om tot de essentie te komen van het antwoord, hij gaf de Koning als ware de gelegenheid om verder te gaan dan gebruikelijk.

 

Dag Republiek

Naast de verbondenheid van Twitter, want iedereen was het met elkaar eens, lazen we zelfs dat een aantal hardcore Republikeinen ontroerd waren door het interview.

Hij mag dan wel Koning zijn maar hij is vooral mens, en waarschijnlijk is dat ook zijn taak naast het boegbeeld van ons land zijn. Hij moet een mens zijn voor iedereen en dat heeft hij welk laten zien.

Leave a Reply